Must read

Microsoft stopt met ondersteuning Basic Authentication binnen Exchange Online

Microsoft heeft aangekondigd om vanaf 1 oktober* te stoppen met de ondersteuning van Basic Authentication binnen Exchange Online. Basic Authentication wordt al decennialang gebruikt om applicaties en diensten toegang te verlenen tot andere diensten. Momenteel wordt deze manier van authenticatie echter als niet meer optimaal veilig beschouwd en is er een veiliger alternatief, Modern Authentication.

*Het is mogelijk om uitstel aan te vragen tot en met 31 december 2022. Vanaf 1 januari 2023 stopt Microsoft definitief met de ondersteuning.

Wat is Basic Authentication?

Met Basic Authentication wordt bij elk verzoek een gebruikersnaam en wachtwoord meegezonden. Op basis van deze inloggegevens wordt bepaald of een applicatie of dienst wel of geen toegang krijgt.

Doordat deze gegevens vaak onvoldoende veilig worden opgeslagen, zijn het voor cybercriminelen een makkelijke prooi. Door gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen, kunnen zij zichzelf toegang tot applicaties en diensten verlenen om vervolgens schade aan te richten en/of data te stelen.

Microsoft heeft er daarom voor gekozen om deze authenticatiewijze dan ook niet meer te ondersteunen binnen de volgende diensten:

  • Exchange ActiveSync
  • POP
  • IMAP
  • Exchange Webservices
  • Outlook voor Windows en MacOs

De stap naar Modern Authentication

Zodra Microsoft stopt met het ondersteunen van Basic Authentication, zal alleen nog Modern Authentication ondersteund worden. Het is dus belangrijk om alle diensten en applicaties naar deze authenticatiewijze te migreren.

Zoals de naam al doet vermoeden, is Modern Authentication een modernere techniek die de meeste veiligheidsproblemen binnen Basic Authentication kan tackelen. Modern Authentication biedt ondersteuning voor Multi Factor Authenticatie en voorkomt daarnaast dat inloggegevens worden opgeslagen op de computer van de eindgebruiker.

Wat gaat er voor mij veranderen?

Het kan voorkomen dat diverse diensten niet meer werken na deze wijziging bij Microsoft. Hierbij kun je denken aan een ERP-systeem dat e-mails uit een bepaald postvak importeert. Grote kans dat een dergelijke integratie gebaseerd is op Basic Authentication en vanaf 1 oktober dus niet meer werkt.

Dit wil je uiteraard niet en daarom is het belangrijk om voor die tijd te migreren naar Modern Authentication. Hier helpen we je uiteraard graag bij! We kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet welke applicaties en diensten op dit moment gebruik maken van Basic Authentication. Daarom zullen we alle TCC klanten, die Microsoft Exchange Online diensten afnemen, proactief informeren over de mogelijke impact op het applicatielandschap. Ook zullen wij, indien gewenst, een passend migratievoorstel doen.

Nog geen (Microsoft Exchange Online) klant bij TCC, maar wel behoefte aan hulp? Dan helpen we je natuurlijk ook graag! Neem contact op met onze experts via support@thecomputercompany.nl of bel naar +31 (0)43 363 03 62

Lees ook deze actualiteiten, must reads, publicaties en evenementen

Evenementen

Kom een gratis kerstboom halen bij TCC

Op woensdag 7 en donderdag 8 december kunnen relaties en medewerkers van TCC een gratis kerstboom afhalen in Maastricht
Must read

De verschillen tussen Exact Globe en Exact Globe+

In het voorjaar van 2022 is Exact Globe+ gelanceerd. Dit is de opvolger van Exact Globe. Wat zijn de verschillen? En welke voordelen kent Exact Globe+? Je leest het hier.
Must read

Een veilig netwerk door de ogen van Loek: Het toepassen van firewall policies

Het tweede deel van 'een veilig netwerk door de ogen van In het eerste deel van 'een veilig netwerk door de ogen van Loek' geeft onze Principal Network Consultant zijn kijk op het belang van netwerksegmentatie.
Must read

Een veilig netwerk door de ogen van Loek: Netwerksegmentatie

In het eerste deel van 'een veilig netwerk door de ogen van Loek' geeft onze Principal Network Consultant zijn kijk op het belang van netwerksegmentatie.
Evenementen

Haal meer uit Scan Sys! Webinar op 13 december

Hoe haal jij alles uit de ImageCapture software van Scan Sys? Op die vraag wordt antwoord gegevens tijdens het webinar op 13 december.

Liever direct contact met één van onze medewerkers? Neem contact op ›

Deze website maakt gebruik van cookies.