Nieuws

Kwetsbaarheid Log4j! Wat kan jij doen?

Afgelopen vrijdag (10/12) communiceerden verschillende partijen een kritieke kwetsbaarheid in Apache Log4j. Sindsdien zijn leveranciers en andere ICT gerelateerde organisaties en instanties aan het onderzoeken welke impact dit met zich mee brengt. Ook wij zijn hier uiteraard mee bezig.

Wat weten we nu al over de kwetsbaarheid van Log4j?

Update 24/12:

Vlak voordat de meesten van u gaan genieten van de kerstdagen, geven we nogmaals een update over de stand van zaken met betrekking tot de geconstateerde kwetsbaarheden in Apache Log4J. Zoals eerder gecommuniceerd is Log4J een softwarecomponent dat in veel software en hardware voorkomt. Log4J heeft bepaalde functionaliteiten aanstaan die aanvallers de mogelijkheid geven in logfiles te komen. De remote code execution realiseert men wanneer die input op een bepaalde manier gegeven wordt. Dit betekent dat iemand ongewild en op afstand een programmacode laat uitvoeren door een computer of programma.

Gebeurtenissen in de afgelopen periode:

Op vrijdag 10 december communiceerden verschillende partijen een kritieke kwetsbaarheid in Apache Log4j. Sindsdien zijn toeleveranciers en andere ICT organisaties druk bezig om te onderzoeken hoe deze kwetsbaarheid in hun systemen gedicht kan worden. Inmiddels zijn er door diverse partijen patches beschikbaar gesteld, maar hierin zijn nadien nog steeds kwetsbaarheden geconstateerd. Hierom dienen weer nieuwe patches beschikbaar gesteld te worden, maar vele partijen doen eerst aanvullend onderzoek.

Wat heeft TCC gedaan?

In zijn algemeenheid hebben wij de eerder ingezette aanpak voortgezet. Dat betekent dat wij ook in de afgelopen week voor de klanten waar wij de IT omgeving van beheren verdere scans hebben uitgevoerd. Ook houden wij bij de Github lijst bij om na te gaan welke kwetsbaarheden zich voordoen. Wij volgen steeds de berichtgeving vanuit de toeleveranciers en voeren updates en/of patches uit zodra deze beschikbaar zijn. Uiteraard zullen wij, voor zover het uitvoeren van de update en/of patch invloed heeft op de beschikbaarheid van de systemen die wij voor u beheren, dit met u communiceren.

Aanstaande week:

Monitoren wij voor u welke informatie alsmede patches en updates beschikbaar worden gesteld vanuit de toeleveranciers. Voor wat betreft er sprake is van geconstateerde kwetsbaarheden nemen wij contact met op.

Wat moet ik doen?

Er zijn twee belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden;

  1. Bent u een klant van en in beheer bij TCC The Computer Company, dan kunt u op dit moment zelf weinig tot niets doen. Wij voeren spoedig de juiste en gepubliceerde maatregelen uit.
  2. Wij adviseren u voor wat betreft in eigen beheer gehouden hard- en software, die gebruik maakt van een internetverbinding, contact op te nemen met de betreffende leverancier. Diverse leveranciers hebben inmiddels ook informatie op hun website gepubliceerd. Denk hierbij onder andere aan printers, (zorg)domotica, gebouwbeheersysteem en alle in gebruik zijnde software.

Wil je ondanks bovenstaande berichtgeving meer weten of zoek je ondersteuning; neem dan contact met ons op. Wij zullen, voor zover nieuwe informatie beschikbaar is, op deze plek meerdere malen per dag een update publiceren.


Oudere updates:

Update 16/12:

Momenteel controleren wij de systemen van klanten, beheerd door TCC, op de mogelijke aanwezigheid van Log4J. Bij aanwezigheid van Log4J op een systeem gaan we na of voor het desbetreffende systeem de softwareleverancier reeds een patch beschikbaar heeft gesteld. Indien mogelijk installeren we de desbetreffende patch. Hierbij gebruiken we o.a. de Github lijst.

Indien het niet mogelijk blijkt te zijn om een patch uit te voeren zal vanuit TCC rechtstreeks contact met u opgenomen worden om mogelijke vervolgstappen te bepalen.

Update 13/12:

Op dit moment houden instanties als het Nationaal Cyber Security Centrum een lijst bij. Deze lijst kunt u hier vinden alsook een informatiepagina. De daadwerkelijke impact van de kwetsbaarheid in Log4j is nog niet overal tot in detail bekend.  Partijen zijn druk bezig met het beoordelen van de impact en het realiseren van een oplossing. Voor nu geldt dat wij er vooral voor willen zorgen dat de kwetsbaarheid van buitenaf niet beschikbaar is. Wij volgen de berichtgevingen met betrekking tot Log4j nauwlettend en breiden onze scope uit waar nodig.

Lees ook deze actualiteiten, must reads, publicaties en evenementen

Nieuws

The one where the entire country is in lockdown…

Een lockdown is ingrijpend, zeker met de feestdagen voor de deur. Vele bedrijven en zijn medewerkers voelen hier snel de impact van. Maar bij TCC The Computer Company doen we ons uiterste best de motivatie erin te houden. Nu het coronavirus ons sociale leven op pauze zet, zoeken we alternatieve manieren om het ritme te bewaren.
Evenementen

Webinar: FusionXL

Registreer je nu voor het webinar en ontdek zelf het werkplezier en de vele voordelen van de integratie van FusionXL in jouw Exact ERP-omgeving.
Evenementen

Webinar: De uitrol van de digitale werkplek met zorgorganisatie Envida

Bij onze Limburgse zorgklant Envida verzorgden wij een succesvolle uitrol van de moderne werkplek. In een webinar samen met Workspace 365 gaan we dieper in op de highlights en uitdagingen van het gehele proces.
Must read

3 jaar digitalisatie in 3 maanden. Wat nu?

Een jaar geleden was digitalisatie vooral een kans voor organisaties om hogerop de ladder te klimmen. Digitale transformatie had oneindig veel mogelijkheden voor organisaties, van klantervaringen tot operationele successen.
Nieuws

3 nominaties voor Exact Partner Van Het Jaar

TCC The Computer Company heeft tijdens het jaarlijkse Partner Award Event van Softwareleverancier Exact nog twee extra nominaties in ontvangst genomen. Het is een prachtige prestatie van het team IT-experts van TCC The Computer Company en Perfection Automatiseringen.

Liever direct contact met één van onze medewerkers? Neem contact op ›

Deze website maakt gebruik van cookies.